L’objectiu és connectar tots els agents de la ciutat que treballin en aquest sector per innovar, investigar i formar en processos de participació ciutadana, ciberseguretat o reputació i privacitat digitals

 

Junts per Girona proposa crear un Centre de Recerca en Transparència i Democràcia Digital a la ciutat per innovar i investigar en processos de participació ciutadana i en matèria de drets digitals i ciberseguretat. Ho ha explicat aquest dimecres la candidata a l’alcaldia de Girona, Gemma Geis, que ha remarcat que l’objectiu és connectar la Casa de la Tecnologia, el Centre Blockchain de Catalunya, l’Observatori en Intel·ligència artificial, a més d’investigadors de l’àmbit perquè desenvolupin projectes en qualitat democràtica, participació ciutadana i formació en drets i llibertats digitals.

“El cas Pegasus ens va fer adonar de la  vulnerabilitat que tenim com a ciutadans pel que fa a la intimitat i drets i llibertats en l’àmbit digital” ha apuntat Geis, que ha assegurat que “és un tema que ens preocupa per la qual cosa volem impulsar aquest centre que doni eines i coneixement als ciutadans perquè es puguin moure amb seguretat i llibertat en el món digital”. Igualment, es vol vincular al centre plans de formació específica per a joves pel que fa a ciberassetjaments, fake news, privacitat, reputació i competències digitals. “Volem una societat amb qualitat democràtica amb garanties democràtiques i això passa perquè els ciutadans estiguin ben informats també respecte a drets i llibertats en l’àmbit digital”, ha puntualitzat Gemma Geis.

Mesures per tancar la bretxa digital

La creació d’aquest Centre és un dels punts del programa de Junts per Girona per a les eleccions del 28-M relacionats amb el sector digital. Encara sobre qualitat democràtica, també es vol crear una aliança amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per enfortir  la fiabilitat, confidencialitat, integritat i disponibilitat de la informació de l’Ajuntament i dels ciutadans, i reforçar l’estratègia de dades obertes de l’ajuntament per facilitar que els ciutadans, empreses i entitats se’n puguin beneficiar i les puguin descarregar amb facilitat.

Per reduir la bretxa digital, Junts proposa formació a persones grans ampliant el Projecte IN a tots els equipaments municipals, i reforçar el programa de suport tecnològic a sectors vulnerables, amb l’objectiu d’evitar l’escletxa digital i millorar l’ocupabilitat.

A nivell econòmic, les mesures incloses en el programa passen per potenciar les empreses relacionades amb les tecnologies digitals avançades; reforçar els cursos de formació subvencionada enfocats a la transformació digital o nous formats de venda, en coordinació amb les associacions de comerciants; o posar en marxa, en col·laboració amb el sector tecnològic, programes d’ocupació inclusius amb habilitats digitals, orientats a persones en risc d’exclusió social per garantir-los un futur laboral.

Girona, 24 de maig de 2023.