L’objectiu és disposar d’un parc de titularitat pública prou ampli que permeti, com passa en altres ciutats europees, tenir certa incidència en el preu del lloguer

Junts vol destinar sis milions d’euros en quatre anys a ampliar el parc públic d’habitatge per fer que a Girona hi hagi un miler de pisos de lloguer assequible. La candidata a l’alcaldia, Gemma Geis, ha explicat que la seva voluntat és que “els veïns de Girona tinguin casa, feina i futur” i que, amb aquest objectiu, es vol incrementar el nombre d’habitatges públics per poder facilitar-ne l’accés. La mesura s’emmiralla en el que fan altres ciutats europees com Berlín, “que té un gran nombre d’habitatges de titularitat pública i això els permet tenir certa incidència en el preu del lloguer”.

Geis també ha considerat que garantir l’accés a l’habitatge és un “dels grans reptes de totes les ciutat i que l’Ajuntament ho no pot fer sol, cal la col·laboració i el compromís de la resta d’administracions”. En aquest sentit, ha lamentat que a l’Estat no s’hagi fet una aposta decidida en habitatge i ha argumentat que si els “més de 63.000 milions que el Govern espanyol va destinar en el seu moment al rescat bancari, s’haguessin destinat a fer polítiques públiques” a Girona, si es té en compte el seu pes territorial, “li haurien correspost uns 145 milions d’euros, el que equivaldria a 1.500 pisos públics”.

Junts calcula que es podria arribar al miler d’habitatge públic sumant als aproximadament 200 que té actualment l’Ajuntament, els que s’han començat a desenvolupar en aquest darrer tram del mandat, els que es transfereixin de la SAREB i els de nova construcció o adquisició. A més d’aquestes mesures, en matèria d’habitatge també es proposa fomentar la col·laboració publicoprivada per a fer residències d’estudiants i habitatges col·lectius per a gent gran, fomentar la rehabilitació integral d’edificis o polítiques de recuperació d’habitatges buits.

 

Girona, 16 de maig de 2023